De Schrijvende Boom
Schrijft boeken voor kinderen met een leeshandicap

 

 


 

 

 

Home
De SchrijvendeBoom
Groteletterboeken
Dyslexie & makkelijk lezen
Over ons
Alg. voorwaarden
Foreign rights
Pers
Boekhandel
Contact

De Schrijvende Boom: zodat iederéén kan lezen! 

Inge Speelman: "Wij hebben het boekje ontvangen en mijn dochter is er erg blij mee. Nog niet eerder heeft zij uit zichzelf een boek gepakt om daarin spontaan te gaan lezen. Zij vindt het een leuk en best spannend verhaal. Nogmaals bedankt en succes met de De Schrijvende Boom reeks!"

Wendy: "Davey vond het boek super en fijn. Hij begon er meteen aan en nou dat wil wel wat zeggen hoor, dat doet hij anders nooit. Het is een mooi boek geworden en ik hoop dat veel kinderen er leesplezier van zullen hebben. Toch handig z'n adres achter de hand te hebben waar je speciaal voor je dyslecties kind boeken kan kopen. bedankt nogmaals."


Speciaal voor kinderen met een leeshandicap zijn er de boeken van De Schrijvende Boom. Geschikt voor:
- kinderen die slecht zien;
- kinderen met dyslexie;
- kinderen die slechthorend of doof zijn;
- kinderen met een taalachterstand (door adhd, een verstandelijke beperking, doordat Nederlands niet de tweede taal is en dergelijke).



Leeftijd

De reeks is voor de leeftijdsgroepen 7-8-9+ (groep 4-5-6+) en 10-11-12+ (groep 6-7-8+). De aanduiding is relatief aangezien er verschillen kunnen optreden, afhankelijk van het niveau van de lezer en de oorzaak van de leeshandicap.



Makkelijk lezen

De vormgeving en opmaak zijn speciaal ontworpen om het lezen zo makkelijk mogelijk te maken. Er is ruim voldoende witruimte, het papier is dikker zodat de letters niet doorschijnen, het papier is helder wit (maar niet tè wit) zodat er een goed constrast ontstaat met de letters, het boek is goed vast te houden zodat de vingers niet over de tekst vallen, er zit voldoende ruimte tussen de regels zodat er met een vinger of lineaal aangewezen kan worden, er worden geen woorden afgebroken en alle hoofdstukken beginnen op een nieuwe pagina.



Extra uitleg

Voorin staat een lijst met de personages die in het boek voorkomen. Zo kan de lezer zich alvast voorbereiden. Ieder hoofdstuk heeft een titel (en niet alleen maar een nummer) zodat de lezer alvast een indruk krijgt van wat er in het hoofdstuk staat. Onder de titel staat een korte uitleg waar het hoofdstuk over gaat. Aan het eind van het hoofdstuk staat bij de lange verhalen een korte samenvatting. Zo kan de lezer het boek gerust even weg leggen; als hij weer gaat lezen, hoeft hij alleen maar de samenvatting te lezen om te weten waar hij was gebleven.



Speciaal lettertype

Het lettertype Udga werd speciaal ontwikkeld door de uitgeverij in samenwerking met dyslectische kinderen. Het is het allereerste lettertype ooit dat mede-ontwikkeld werd door degene om wie het uiteindelijk draait: de lezende kinderen. Het lettertype bleek dermate duidelijk dat ook kinderen zonder dyslexie het zeer prettig vinden lezen.



Onderwerpen zijn gevarieerd

De verhalen gaan over onderwerpen die de kinderen aanspreken zoals avonturenverhalen, sport, dierenverhalen, fantasy en historische romans. Het is de bedoeling een zo gevarieerd mogelijk aanbod te hebben, net zoals dat voor reguliere boeken beschikbaar is (qua niveau, interessegebied). Daarom komen er regelmatig nieuwe boeken uit.




Verkooppunten en bibliotheek

Alle boeken zijn te koop bij de webshop van de uitgeverij: www.degraveinseabeel.nl en www.degraveinseabeel.biz. De boeken zijn niet te koop in de boekwinkel. Dit omdat een kind met een leeshandicap toch al extra kosten met zich meebrengt en de uitgeverij de prijs zo laag mogelijk wil houden. Mogelijk kunt u de boeken ook lenen bij de bibliotheek in uw buurt. Dat is nòg goedkoper en dus handiger!




Aantal bladzijden

Bij een boek met een reguliere letter varieert het aantal bladzijden van ongeveer 50 tot 200 bladzijden. Mogelijk lijken zelfs 50 bladzijden veel, maar ieder boek heeft illustraties en er zijn zowel voorin als achterin het boek 'loze' bladzijden. Loze bladzijden zijn bladzijden die niet tot het verhaal behoren, zoals het titelblad en dergelijke. Zo zijn er in het boek
Mollie de mol dat in totaal 45 bladzijden heeft, 12 bladzijden met tekst. Er zijn namelijk ook 11 bladzijden met illustraties (op twee na alles in kleur), er zijn 5 bladzijden die uitleg geven over de hoofdstukken, en verder zijn er nog 4 bladzijden aan het begin van het boek, 2 bladzijden met een introductie van de hoofdpersoon (Mollie), 1 bladzijde met daarop de inhoudsopgave en voorts, helemaal achteraan het boek, de uitleg over De Schrijvende Boom.
Maar als de lezer het boek uitgelezen heeft, heeft hij toch maar mooi een boek van 45 bladzijden uitgelezen! En daar gaat het om: om het stimuleren van het zelfvertrouwen en om het plezier in lezen te vergroten.

Bij een boek met een groteletter varieert het aantal bladzijden van ongeveer 50 tot 300 bladzijden. Bij een normaal boek schrikt dat al snel af, maar bij deze boeken niet. De opmaak is royaal, de regelafstand ruim en daardoor staat er veel minder tekst op een bladzijde. Hierdoor is het lezen veel makkelijker. Bovendien staan er altijd illustraties in. Hierdoor heeft de lezer al snel het idee dat het makkelijk is om veel pagina’s te lezen! Hierdoor wordt het lezen gestimuleerd.




Uitleg moeilijke woorden

Moeilijke woorden worden altijd uitgelegd in een kader en/of in de tekst zelf. In het ene boek staan meer moeilijke woorden dan in een ander. Door moeilijke woorden wordt de woordenschat van de lezer vergroot. Zonder moeilijke woorden kan er ook niets geleerd worden.




Altijd illustraties

Ieder boek heeft illustraties. Deze zijn zowel in kleur als in zwart/wit en ze zijn duidelijk en helder zodat ook slechtziende kinderen ze goed kunnen zien.
Sommige illustraties kunnen ook als kleurplaat gebruikt worden.




Makkelijk te volgen

De verhalen zijn makkelijk te volgen omdat de verhaallijn rechtlijnig is (dus van A naar Z), er niet al te veel personages in voorkomen en het taalgebruik altijd duidelijk is (dus zinnen die goed te begrijpen zijn, heldere dialogen, duidelijkheid over welk personage aan het woord is en dergelijke).




Los te lezen

De boeken uit de reeks zijn alle op zichzelf staande verhalen. Ze zijn dus los van elkaar te lezen en vormen geen opeenvolgend verhaal.




Lezen - voorlezen

Alle boeken van de reeks De Schrijvende Boom zijn bedoeld om zelfstandig door het kind gelezen te worden. Maar natuurlijk mogen ze ook voorgelezen worden!




Van beginner naar ervaren

Net zoals er van de reguliere boeken allerhande soorten en maten zijn, net zo breidt De Schrijvende Boom steeds uit met allerhande boeken. Die zijn altijd speciaal ontworpen om het lezen makkelijk en leuk te maken, maar ze zijn er ook op diverse niveaus, net zoals reguliere boeken.
Bij reguliere boeken kan het voorkomen dat een onderwerp niet aanspreekt of dat de lezer het boek te moeilijk of te makkelijk vindt. Dan is een ander boek beter. Dat werkt net zo bij De Schrijvende Boom. Het doel is om net zoveel variatie te hebben als bij de reguliere boeken.





Waarom de reeks De Schrijvende Boom?

Lezen moet leuk zijn!


Helaas is voor veel kinderen lezen alleen maar een ‘moeten’ en is er niets leuks aan. En dat is eeuwig zonde, want als een kind lezen niet leuk vindt, leert hij het niet goed en dat heeft invloed op de rest van zijn leven.

Een kind dat niet goed kan lezen, wordt een volwassene die niet goed kan lezen. Dat geeft achterstand op allerlei gebieden. Een opleiding zit er dan niet in omdat er daar studieboeken aan te pas komen. Een sollicitatiebrief schrijven gaat niet, een formulier invullen ook niet. De krant lezen wil niet, de ondertiteling op tv ook niet. Bewegwijzering in het verkeer, bijsluiters van medicijnen, handleidingen van apparaten, berichten op forums schrijven, e-mailberichten lezen... de wereld zit vol geschreven tekst en als je niet goed kunt lezen, is dat een handicap.



Wat is een leeshandicap?

De reden dat kinderen niet goed kunnen lezen, niet van lezen houden en niet willen lezen, is een leeshandicap. Een leeshandicap is dat waardoor je minder goed leest of minder snel leest dan iemand zonder leeshandicap.

Er zijn diverse soorten leeshandicaps waaronder slechtziendheid, dyslexie, slechthorendheid, doofheid, autisme, hersenletsel, een taalachterstand doordat het Nederlands niet de moedertaal is of doordat thuis het lezen niet wordt gestimuleerd.




Hoeveel kinderen hebben problemen met lezen?

Ongeveer 25% van alle kinderen hebben op de een of andere manier moeite met lezen. Dat kan zijn door dyslexie, door een visuele handicap of door een andere oorzaak waardoor een achterstand ontstaat.




Waarom moeten kinderen met een leeshandicap boeken lezen?

Dat alle kinderen boeken kunnen lezen, is van groot belang. Alleen op die manier vergroten zij hun woordenschat, leren ze correct te schrijven en leren ze goed lezen. Er zijn natuurlijk wel luisterboeken, maar bij een luisterboek zie je de tekst niet. Daardoor kun je nooit gewend raken aan hoe woorden eruitzien. Het zien van tekst is van levensbelang! Echter: dan moeten er wel boeken zijn die je kunt lezen. En die waren er niet (voldoende). De reeks De Schrijvende Boom brengt daar verandering in. Want iederéén moet kunnen lezen!

 

 


top           home


 

 



 
  (c) Copyright Uitgeverij De Graveinse Abeel: Gebruik van teksten en
beeldmateriaal is alleen toegestaan met en na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van
Uitgeverij De Graveinse Abeel.