Boeken voor kinderen met dyslexie
Makkelijk lezen-boeken

 

 


 

 

 

Home
De SchrijvendeBoom
Groteletterboeken
Dyslexie & makkelijk lezen
Over ons
Alg. voorwaarden
Foreign rights
Pers
Boekhandel
Contact

Wat zijn makkelijk lezen-boeken?

Lezen gaat niet altijd even makkelijk of snel. Kinderen kunnen een leesachterstand oplopen door allerhande oorzaken zoals dyslexie, doofheid, een handicap of trauma, of doordat Nederlands niet de moedertaal is.
Kinderen die een leeshandicap hebben, lopen een leesachterstand op. Dat houdt in dat ze niet goed kunnen lezen. Om hier beter in te worden, zouden ze veel moeten lezen. Maar daarin schuilt het probleem, want die kinderen houden juist niet van lezen! Daarom zijn er makkelijk lezen-boeken. Dat zijn boeken die aangepast zijn zodat lezen wél leuk wordt! De reeks De Schrijvende Boom heeft boeken voor kinderen met een leeshandicap.



Wat is dyslexie?


Dyslexie is een handicap die ondermeer te maken heeft met lezen en schrijven. Je ziet niet aan iemand dat hij dyslexie heeft. Iemand die dyslectisch is, heeft moeite lezen, schrijven en spellen. Het lezen van boeken levert dus problemen op.
Dyslexie heeft niets te maken met dom of slim zijn want het komt voor bij kinderen en volwassenen met alle soorten intelligentie. Ook zeer intelligente mensen kunnen dyslectisch zijn.
Dyslexie heeft echter meer kenmerken dan alleen slecht zijn in lezen en schrijven. Dyslectici hebben vaak ook moeite met ruimtelijk inzicht, met klok kijken, met het leren van tafels en ze hebben niet zo'n goed richtingsgevoel en zijn vaak niet goed in sport door een verstoord evenwicht.



Positieve kanten

Dyslexie heeft echter ook positieve kanten. Vaak zijn mensen met dyslexie praktisch ingesteld, heel creatief, erg goed met hun handen, ze kunnen logisch denken en het overzicht goed bewaren.



Veel oefenen

Door veel te oefenen kunnen dyslectici beter worden in lezen en schrijven. Ze kunnen dan ook een niveau bereiken dat bijna gelijk of gelijk ligt aan dat van een 'normale' lezer. Hier is echter wel heel veel inspanning voor nodig. En natuurlijk boeken om te lezen. Echter, aan dat laatste schort het nogal eens, want er zijn niet veel boeken die dyslectische kinderen fijn vinden om te lezen. De meeste boeken zijn geschreven voor 'gewone' kinderen die vlot kunnen lezen en die daar geen moeite mee hebben.



Lettertype speciaal voor kinderen met dyslexie

Het lettertype Udga werd speciaal ontwikkeld door de uitgeverij in samenwerking met dyslectische kinderen. Het is het allereerste lettertype ooit dat mede-ontwikkeld werd door degene om wie het uiteindelijk draait: de lezende kinderen. Het bleek dat ook kinderen met een andere leeshandicap het lettertype zeer duidelijk en prettig leesbaar vonden.
De boeken uit de reeks De Schrijvende Boom maken gebruik van dit lettertype. 

 

 


top           home


 

 



 
  (c) Copyright Uitgeverij De Graveinse Abeel: Gebruik van teksten en
beeldmateriaal is alleen toegestaan met en na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van
Uitgeverij De Graveinse Abeel.