Het Zwarte Piet Smoelenboek,
de vele gezichten van Zwarte Piet in heden en verleden

 

 


 

Boekpresentatie met Sinterklaas

 

Home
Boeken

Het Zwarte Piet Smoelenboek

"Mijn persoonlijke kadotip!"
Piet Diego, de Coolste Piet van Nederland

Zwarte Piet is de laatste jaren de beroemdste figuur van Nederland. Met dank aan de Piethaters die hem en het hele Nederlandse volk ervan beschuldigen racistisch te zijn. Volgens hen verwijst Zwarte Piet naar het slavernijverleden. Hij zou in 1850 verzonnen zijn door Jan Schenkman. Maar dat is niet waar.
Onderzoek toont aan dat Zwarte Piet al duizenden jaren bestaat. Er zijn in Europa veel meer van dergelijke figuren; de familie van Zwarte Piet. Schenkman heeft dus niets verzonnen, maar alleen maar opgeschreven wat al aanwezig was. Ook vóór Schenkmans boek uitkwam, had Sinterklaas al helpers die zwart waren.

In de middeleeuwen (voor de slavernijtijd) schminkte men het gezicht al zwart tijdens de Sinterklaasviering. Het zwart van Zwarte Piet verwijst dan ook niet naar slavernij, maar naar de duivel want eeuwenoude, ‘heidense’ feesten zijn door de rooms-katholieke kerk ‘omgebogen’ naar een christelijke versie. Schenkman was lid van de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen waar ook de gekleurde Hendrik Charles Focke lid van was. Niet iets wat een racist zou doen. Dat was Schenkman dan ook niet; hij was juist tegen de slavernij. Hij heeft dan ook geen slaaf in zijn boek staan, maar een knecht, de standaarduitdrukking in die tijd voor werknemer.

Het zou verstandig zijn als de tegenstanders van Zwarte Piet zich eens gingen verdiepen in de geschiedenis van Zwarte Piet. Je kunt namelijk pas ergens over oordelen als je de feiten kent. Zonder dat zijn vooroordelen het enige dat je hebt. Er is natuurlijk niets mis met zwart, kroeshaar, rode lippen en oorringen. Het gaat dan ook niet om het uiterlijk van Zwarte Piet maar om zijn gedrag. Een domme Zwarte Piet die gebrekkig Nederlands praat, hebben we allang niet meer, maar toch zijn er nog mensen die twijfelen aan de stereotypering. We moeten dan ook niet af van Zwarte Piet, we moeten af van die negatieve stereotypering. Want als Zwarte Piet slim is en allerhande positieve eigenschappen heeft, hoeft zijn uiterlijk niet te wijzigen. En als iedereen de geschiedenis begrijpt en de feiten kent, dan kunnen ook de vooroordelen de wereld uit.

In dit boek vertellen fans van Zwarte Piet welke herinneringen ze aan Zwarte Piet hebben, waarom ze Zwarte Piet leuk vinden en waarom ze Zwarte Piet willen behouden voor het nageslacht. Want Zwarte Piet is geweldig!

Lees het eerste deel van het boek.


Het Zwarte Piet Smoelenboek, De vele gezichten van Piet in heden en verleden
ISBN: 978-94-6260-021-8
Aantal bladzijden: 197
Uitvoering: paperback
Genre: non-fictie
Prijs: 18,65Piet Diego: "Mijn persoonlijke kadotip!"


Meer informatie:
blog Zwarte Piet is geweldig

Zwarte Piet webshop
Het Pietengilde
Pietitiet
Zwartgemaakt
Alles over Sinterklaas en Zwarte Piet
Boekpresentatie

Op de boekpresentatie werd het eerste exemplaar aan Sinterklaas overhandigd.
Iedereen was klaar om de Sint in gepaste stijl te ontvangen, namelijk in oranje shirts met daarop de tekst:

Zwarte Piet is democratisch
96% is vóór
De Sint vertelde eerst iets over zijn belevenissen.
De bardame zorgde voor versnaperingen.
Zwarte Piet Kierewiet kwam ook nog even langs. Ook hij kreeg een boek mee.

De stemming zat er goed in!

Handje schudden met de Sint en dan een boek ontvangen van hem.
De Sint heeft het er maar druk mee!
De Zwarte Pieten staan te kijken of alles wel goed gaat.
En hier deden we het allemaal om: om het boek!
En als de Sint zijn laatste exemplaar heeft uitgedeeld, gaat hij weer naar huis.Recensie van P. Histor

Dieuwertje Blok is voorstander van een proces waarbij de figuur van Zwarte Piet moet verdwijnen. Opvallend in haar standpunt is dat de Black Face voor haar hetzelfde is als de figuur van Zwarte Piet. Hiermee toont ze aan dat ze niets weet van het verschil tussen beide figuren. 

De mythische figuur van Zwarte Piet is nooit gekoppeld aan zwarte personen. De figuur verwijst naar de mythische rollen die door vermomming door een ieder ongeacht ras, sexe enz met verve kan worden vervuld. Zwarte Piet als rol is voor iedereen weggelegd en dat verklaart waarom deze figuur ook in Aruba wordt gespeeld. 

De discussie wordt jammer genoeg niet gevoerd vanuit de intentie om de feiten over Zwarte Piet recht te doen. Feiten laten spreken en bereid zijn naar elkaar te luisteren is de beste bestrijding van racisme en politieke correctheid. Redelijkheid is onze enige redding.

Gekwestheid is geen uitgangspunt. Want tegenover  elk negatief individueel voorbeeld van de ene partij staat een ander positief voorbeeld. Wat is dan doorslaggevend?

Redelijkheid  is het enige houvast dat we hebben om te komen tot oordeelsvorming. Irrationalteit en geschiedvervalsing bij de anti Pieten zijn verwerpelijk. Scheldkannonades van welke kant dan ook brengen ons niet verder. Wat ons wel helpt is onderstaande publicatie. 

Een goed voorbeeld van doordacht redeneren en feiten op een rij zetten is het Zwarte Pieten Smoelenboek. Het axioma dat het Sinterklaasfeest racistisch is is onjuist. 

Terecht wijst zij op de eeuwen voor 1850 waarin de heidense elementen de boventoon voeren Sint en Piet verwijzen naar de godenwereld en de strijd tussen goed en kwaad. Sint werd ook ooit zwart afgebeeld omdat de kleur zwart mede verwees naar de dodenwereld, de andere wereld. Dat boezemde zelfs volwassenen in die tijden volop angst in. Zwart heeft dus niets met etnische kenmerken te maken. De filering van detegenstanders in het laatste hoofdstuk is overtuigend en op feiten gebaseerd.

Ben benieuwd of deze redelijke fundering door tegenstanders zal worden gelezen en op haar waarde wordt geschat. 

Ik kan het boek aanbevelen voor gemeenten, bedrijven . Het kan leiden tot een stellingname waarin zwarte piet een rol blijft vervullen. Je kunt het nooit alle mensen naar de zin maken. 

P. Histor

 

 


top           home


 

  
  (c) Copyright 2009-2014 Uitgeverij De Graveinse Abeel: Gebruik van teksten en
beeldmateriaal is alleen toegestaan met en na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van
Uitgeverij De Graveinse Abeel.